МГЕО “Наш дім – Манява” підтримала Free Svydovets: відкритий лист

МГЕО “Наш дім – Манява”, як член Української кліматичної мережі, підтримала ініціативу Free Svydovets – екологічного руху, який уже 4 роки захищає гірський масив Свидовець від урбанізації – та приєдналася до підписання листа до міжнародного Олімпійського комітету.

Аналізуючи новини про потенційне проведення зимових олімпійських ігор в Україні та розбудову відповідної інфраструктури на Свидовці, громадські активісти звернулися у відкритому листі до Міжнародного олімпійського комітету з проханням не підтримувати таку антиприродну ініціативу.

У листі зазначається, що масштабні будівельні проекти, заплановані в даний час в Українських Карпатах, можуть безповоротно пошкодити одну з останніх справді видатних диких областей Європи включно зонами, що охороняються ЮНЕСКО як всесвітня спадщина.

Переглянути>>лист Свидовець

Нагадаємо, що 4 роки тривали судові справи щодо законності забудови Свидовця. У першій інстанції юристи-екологи, активісти Free Svydovets та місцеві жителі отримали рішення суду на користь збереження Свидовця, але рішенням апеляційної інстанції Свидовець відданий на поталу забудовників. І врешті касаційний суд повернув справу назад.

Про цінність Свидовця розповідає завідуюча лабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Світлана Краковська:

«Високогірні Карпати і Свидовець у великій мірі критичні з точки зору формування водних ресурсів для регіонів, які розташовані далеко від них, але користуються водою з річок, які починаються саме там… Тож збільшення антропогенного навантаження на екосистему матиме наслідком не тільки руйнування одного з останніх осередків дикої природи в центрі Європи, але й збільшення дефіциту води, наприклад, в Угорщині чи в Одеській області».

Дізнатись більше про рух Free Svydovets можна на їх сторінці.

Tags:

No responses yet

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *