Зміни до бюджету 2020. Боротися з коронавірусом пропонують за рахунок природоохоронних заходів!

ЕПЛ проаналізувала наявний у відкритих джерелах проект змін до бюджету 2020 року та порівняла його з чинною версією бюджету в частині витрат Мінекоенерго.
За окремими бюджетними програмами фінансування пропонують значно зменшити, а частину взагалі залишити без фінансування по загальному фонду. Зокрема це стосується і двох «екологічних» бюджетних програм:
– «Здійснення природоохоронних заходів, зокрема з покращення стану довкілля», 433 млн грн;
– «Державна цільова екологічна програма першочергових заходів приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання “Придніпровський хімічний завод” на 2019-2023 роки», 44,5 млн грн.
Водночас збільшується фінансування за такими програмами:
– «Загальне керівництво та управління у сфері енергетики та захисту довкілля» на 10,2 млн грн;
– «Реструктуризація вугільної галузі» на 1600 млн грн (кошти якої витрачаються на виплату зарплат шахтарів та підтримку державних шахт).
Загальне зменшення за програмами Мінекоенерго складає 97,9 млн грн.
ЕПЛ розуміє, що в умовах пандемії COVID-19 потрібно залучати максимальну кількість коштів на підтримку системи охорони здоров’я. Водночас ми вважаємо, що не можна заради цього повністю припиняти фінансування природоохоронних заходів!
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, поганий стан довкілля – одна з важливих причин захворюваності і смертності. І, зупиняючи здійснення природоохоронних заходів, ми фактично рятуємо людей зараз ціною смертей у майбутньому!
Зокрема, за наявною інформацією, в цьому році за бюджетною програмою «Здійснення природоохоронних заходів» планувалось фінансування масштабних заходів з покращення стану атмосферного повітря.
При цьому, навіть в зміненому проєкті бюджету, в 2020 році планується отримати більше 2.3 млрд грн екологічного податку. І, якщо та частка екологічного податку, яка потрапляє в місцеві бюджети, має цільове призначення на проведення природоохоронних заходів, то в державному бюджеті цей податок потрапляє в загальний фонд! І, якщо спочатку планувалось витратити на природоохоронні заходи близько 17% обсягу зібраного екологічного податку, то в запропонованому варіанті змін ця сума зменшиться до нуля!
Тому ЕПЛ виступає категорично проти повного зняття по бюджетній програмі 2401270 «Здійснення природоохоронних заходів, зокрема з покращення стану довкілля» і закликає народних депутатів України не підтримувати такі зміни!Також ми хочемо вчергове звернути увагу Уряду, Верховної Ради та органів місцевого самоврядування на вкрай неефективне використання коштів екологічного податку на місцевому рівні. Сотні мільйонів гривень розкрадаються або використовуються на заходи, які не мають жодного відношення до збереження довкілля або навіть йому шкодять!
Це в першу чергу – розчистки русел річок та проведення заходів з благоустрою парків та скверів. Це стосується областей та населених пунктів, в яких розташовані великі промислові підприємства-забруднювачі – Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Запорізької, Полтавської, міста Київ тощо.
Наприклад, лише на шкідливий для довкілля проєкт масштабної розчистки річки Оріль на Дніпропетровщині планують витратити приблизно 100 млн грн. На нашу думку, відмова від реалізації цього проєкту тільки покращить стан довкілля, а ці кошти можна було б використати з значно більшою користю для держави…

ЕПЛ вітає наміри чиновників переглянути статті видатків державного бюджету й спрямувати значну частину коштів на боротьбу з поширенням коронавірусу. Проте, як видно, запланований перерозподіл фінансів у екологічній та енергетичній сферах є хаотичним, таким, що не має логічного обґрунтування й у підсумку може завдати великої непоправної шкоди довкіллю.

CATEGORIES:

Новини

Tags:

No responses yet

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *