В Івано-Франківській області протягом IV кварталу 2022 року спеціалістами ВСП ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» обстежено 608 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до 3-х років. Вміст нітратів виявлено у 55 пробах, що становить 5,9%. Найбільша кількість перевищень за вмістом нітратів реєструється в Рогатинському, Надвірнянському, Коломийському, Долинському та Рожнятівському відділах.
Фахівцями лабораторій обстежено 17 громадських каптажів, за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками досліджено 30 проб води, перевищення вмісту нітратів виявлено в 6 пробах води – це в Коломийському та Івано-Франківському районах.
Обстежено 119 громадських колодязів, досліджено 69 проб води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 22 проби води не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», перевищення за вмістом нітратів виявлено у 1 пробі Долинського району. За бактеріологічними показниками досліджено 34 проби води з громадських криниць, з них – 20 не відповідали показникам епідемічної безпеки (Коломия, Надвірна, Долина, Калуш).
?При виявленні нестандартних результатів дослідження води за вмістом нітратів надсилаються рекомендаційні листи власникам колодязів, сільським (селищним) головам та сімейним лікарям лікарської амбулаторії або завідувачу ФАПу. Постійно проводиться роз'яснювальна робота з батьками дітей віком до 3-х років, де було виявлено нестандартні зразки води за санітарно-хімічними показниками (підвищений вміст нітратів), щодо неприпустимості використання води з індивідуальних криниць та проведення повторного лабораторного дослідження питної води.
Нагадуємо, що водно-нітратна метгемоглобінемія зумовлена токсичною дією нітратів, які викликають кисневе голодування тканин (гіпоксію), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, які беруть участь у процесах тканинного дихання. Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з нецентралізованих джерел водопостачання. Найчастіше випадки метгемоглобінемії трапляються в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг, саме тому цю хворобу називають «блакитний синдром немовлят». Також характерними симптомами при даному захворюванні є задишка, тахікардія, судоми, блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується летально.
Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води нітратами у колодязях є порушення їхніми власниками вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме: недотримання зон санітарної охорони (в радіусі до 20 метрів від криниці розташовують вигреби, дворові вбиральні, які можуть сприяти, як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, та іншими хімічними речовинами). Окрім того, на забруднення води може впливати неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо, а також близькість до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства).

 

Джерело: Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ

 

Результати моніторингу щодо попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей за ІV квартал 2022 року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *