Злочини проти довкілля

Представники Української кліматичної мережі формують національний екоштаб при Міндовкілля, який буде збирати інформацію про екологічні злочини проти довкілля по всій Україні.
Російські окупанти в ході війни спричиняють техногенні катастрофи. Вони вже обстріляли ракетами та спричинили пожежу на нафтобазах у Василькові, Охтирці, Чернігові. Підірвали газопровід у Харкові. Захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, спроби захопити інші атомні станції, обстріли та руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, де розміщуються хімічні речовини та промислові відходи – це реалії і загрози транскордонного масштабу.
Кожен вибух – це забруднення повітря, вод та грунтового покриву токсичними речовинами.
Ці та інші проблеми обговорювали на засіданні національної відеоконференції «Екологічні загрози та ризики для довкілля, життя та здоров’я людей від російської військової агресії», яка відбулась 28 лютого за участі представників міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, провідних екологічних громадських організацій.
Екологів та активістів запросили долучитися до створення бази даних за такими параметрами: вплив, дата, координати, опис, наслідки, джерело, фото та відеоматеріали.
Крок 1. Міндовкілля запрошує експертів з оцінки завданої шкоди довкіллю внаслідок агресії росії надавати свої кандидатури на електронну адресу eksperty2022@gmail.com.
Крок 2. Надання членами штабу або експертами на електронну адресу povidomlenya2022@gmail.com повідомлення про подію, наслідками якої є заподіяння шкоди довкіллю.
Інформацію вже можна надсилати на адресу k.polyanska@epl.org.ua (Катерина Полянська, ГО “Екологія-Право-Людина)
Руслан Стрілець анонсував, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вже розробило програмне забезпечення та скоро буде розгорнуто єдиний сучасний call-центр для збирання, оброблення та формування відповідних матеріалів про екологічні злочини  для подання до Міжнародного кримінального суду.


Без рубрики

Огляд злочинів росії проти довкілля

04 Червня 2022